Városbemutatkozás Debrecenben

Székelyhídi alkotók, kulturális és sportcsoportok kavalkádja a Megyejárás nevű rendezvényen

 

A Megyejárás nevű programban mutatták be városunkat a székelyhídi alkotók, kulturális és sportcsoportok, akik november 18-án a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban vendégszerepeltek. A magyarországi rendezvényen úgy vehettek részt a székelyhídiak, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megszervezett eseményenBiharmegye városai is kaptak a házigazdáktól bemutatkozási lehetőséget. A székelyhídi vendégeket elsőként az intézmény vezetője, Csobán Róbert köszöntötte, majd a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Kocsis Róbert vette át a szót. Székelyhíd bemutatkozását Béres Csaba polgármester vezette fel, felsorolva az érmelléki város múltjának, jelenének és jövőjének legfontosabb elemeit. Székelyhíd színes programkavalkáddal készült: képzőművészet, hagyományőrzés, tánc, zene, ének, sport, könyv- és filmbemutató is szerepelt a bemutatkozásban.

A nem túl nagy számú közönség ízelítőt kaphatott a Tini Dance Center és a Control Dance Group táncaiból, a Phoenix Sportegyesület karatésainak és az érmelléki Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület tagjainak tevékenységéből. Fellépett a Búzavirág Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus. Helyet kapott a programban a Griffiti dráma- és filmműhely által készített két rövidfilm levetítése. Néhány szóban bemutatták KériGáspárAzérmelléki szőlőművelés építészeti és tárgyi emlékeink védelme című könyvét is. A székelyhídi képzőművészek (Angyal Olívia, Csórján Dezső, Duţã Nicolett, Gavrucza Tibor, Juhász Imre, Kerekes Géza, Kerekes Terézia és Kerekes Zsuzsa) alkotásaiból nyílt tárlat egészen december 7-ig megtekinthető volt a művelődési intézményben.

A mintegy kétórás bemutató program után Méliusz művelődési központ első emeletén ízlésesen feldíszített gasztrostanddal várták a jelenlévőket. Székelyhíd városa meghívta a jelenlévőket egy disznótoros vacsorára városunkba.

 

Fekete Evetke