Új park épül SzékelyhídonUn parc nou se construieşte în Săcueni

Október elején elkezdték építeni azt a körülbelül 3 hektáros parkot, mely az új iskola és az ANL-lakások közötti füves területen lesz kiépítve. Ez annak a megnyert pályázatnak az eredménye, melyet a székelyhídi önkormányzat nyújtott be még 2009-ben a Környezetvédelmi Alaphoz (AFM).

A városnak 15 százalék önrésszel kell hozzájárulnia a park kivitelezéséhez – mondta Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, aki lelkesen mesélt a létesítmény kinézetét illető konkrét tervekről. Elmondása szerint a parkban körülbelül másfél kilométer sétányt fognak kiépíteni, e mellett kétszáz facsemetét is elültetnek, és helyet kap egy 650 négyzetméteres játszótér, valamint egy sziget is, melyet két hídról lehet majd megközelíteni. 

La începutul lunii octombrie s-a început construirea unui parc de circa 3 hectare care se va afla pe teritoriul între liceul nou şi blocurIle ANL. Acesta este rezultatul unui proiect câştigător depus de către Primăria Oraşului Săcueni în 2009 la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).Oraşul trebuie să asigure 15 % al cheltuielilor din fondul propriu, spunea Béres Csaba, primarul oraşului Săcueni, care povestea entuziastic despre planurile concre privind înfăţişarea parcului. În parc va fi construit o alee de aproximativ 1.5 km, un teren de joc pentru copii pe o suprafaţă de 650 mp, o insule pe care se va putea intra pe două poduri, şi vor fi plantate 200 de puieţi.

A munkálatokat múlt hónap elején kezdte el a kivitelező cég, s remélhetőleg a csemeték elültetésén és a befüvesítésen kívül (melyet jövő tavaszra terveznek) sikerül minden tervet még az idén megvalósítani. Jelenleg már folyik a sétány kiépítése, amely eddig egy körülbelül háromszáz-négyszáz méteres szakaszon teljesen elkészült, és amely hasított terméskőből van. Ez azért is fontos, mert az AFM csak környezetbarát kivitelezéseket támogat.

Mint azt megtudtuk a polgármestertől, az új park megépítésével az az önkormányzat célja, hogy a központ hangsúlyosságát eltolja a szabadidő felé, azaz az iskola, a strand, a rét irányába. Másrészt a központ zajos, zsúfolt mivolta, és az ottani park útfelújítások miatti szűkítése is egy új, nagyobb park kiépítése mellett szól, amit egy Székelyhíd méretű város, és azok lakói teljes mértékben meg is érdemelnek. Ha minden terv szerint halad, akkor ennek átadására jövő tavasszal kerül majd sor.

 

Pap Enikő

Lucrările au fost începute în prima jumătate a lunii octombrie de către firma care realizează construirea parcului, şi sperăm că, în afară de plantarea puieţilor şi acoperirea parcului cu iarbă, toate lucrările vor fi terminate în anul acesta. Deja s-a făcut construirea aleei pe o distanţă de trei-patru sute de metri şi care se face din piatră brută. Acest lucru este important pentru că AFM nu sprijină numai realizări care sunt ecologice.

Aşa cum ne-a zis domnul primar, scopul primăriei cu construirea parcului este de a muta accentualitatea centrului spre timp liber, adică spre şcoală, spre parc şi spre luncă. Pe de altă parte, faptul că centrul oraşului este zgomotos şi aglomerat şi din cauza reabilitării drumului parcul a fost micşorat,  dovedesc necesitatea unui parc nou, un loc meritat de lociutorii oraşului Săcueni. Dacă totul se desfăşoară în regulă predarea parcului va avea loc în primăvara aului viitor.