Tűz van babám!

Augusztus 21-én egy 12 tagú német küldöttség érkezett a székelyhídi határátkelőhöz. Ajándékot hoztak, egy több mázsás tűzoltókocsit, melyet a helyi önkormányzatnak ajándékoztak.

 A küldöttség Kirchdorf városából érkezett, Kovács János székelyhídról elszármazott katólikus lelkész vezényletével és tagjai között számlálta Kirchdorf főpolgármesterét, tanácsosait és tanácsosnőit, valamint azok családtagjait is. János atya elmondása szerint Németországban az önkéntes tűzoltóság hagyománynak számít és a gyerekek kiskoruktól kezdve kiképzésben részesülnek, hogy felnőve jó és felelőségteljes tűzoltóva válhassnak. A küldöttség tagjai is mind a helyi önkéntes tűzoltóegyesület tagjai és ajándékuk célja, hogy nállunk is hagyományt teremtsenek az önkéntes tűzoltóságnak.

 

A tűzoltókocsi felvirágozva érkezett a határ szélén már türelmetlenül várakozó székelyhídi követség tagjai elé. Voltak itt kicsik és nagyok és mindenki gyermeki ámulatba esett mikor először megpillanthatta a piros szépséget. Mint egy igazi sztárhoz illő, fotósok hada várta a kocsit, nézegették, próbálgatták és igazán nagy volt az öröm. A fáradt küldöttséget meleg vacsora és puha ágyak várták, hogy erőt gyűjthessenek a másnapi városnéző programhoz, mely során megtekintették az iskolát, sportcsarnokot, templomokat és a felújítás alatt álló Stubenberg kastélyt.

 

Ezen a napon került sor a hivatalos átadó ceremóniára is.Béres Csaba polgármester elmondta, hogy ez egy álom megvalósulása, melyet két éve dédelgetnek és Kovács János közreműködése nélkül nem is valósulhatott volna meg. A kocsi egyenlőre a Pro Székelyhíd egyesület tulajdonába fog kerülni, akik remélhetőleg hamarosan átadhatják majd, az újonnan alakuló Székelyhídi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. A polgármester azt is elmondta, hogy az elkövetkező hónapokban országos szinten egyhónapos katasztrófavédelmi képzéseket tartanak majd, melyek céljai közt többek közt önkéntes tűzoltóegyesületek megalapítása is szerepel.

 

Kirchdorf főpolgármestere jobban bemutatta az ajándékot. Ez a kocsi 26 évet szolgált Seibersdorf (egy Kirchdorfhoz tartozó kisebb település) tűzoltó egyesületénél és mindig jól végezte a munkáját. Víztartályt nem tartalmaz, ezért az utcai tűzcsapokra csatlakoztatva tudják majd használni a jövő tűzoltójai. Beszédét egy tűzoltó mondással zárta: Kevés bevetést és hasznos munkát!

 

A két város polgármestereinek beszéde után megtörtént a  hivatalos kulcsátadás, ezután pedig az érdeklődők is megszemlélhették a járművet.

 

 

 

Ványa Blanka

 

Forrás: Ér hangja