Tulipán a székelyhídi temetőbenLucrări în cimitirul din Săcueni

Az elmúlt hétvége szombatján, május 12-én Székelyhídon a város legnagyobb temetőjének takarításáért, rendbetételéért fogtak össze a helyi lakosok a Tulipán kaláka program keretén belül. Körülbelül harmincan ismét kalákába gyültek mindazok,akiknek szívügye tenni a kisvárosért, mellőzve saját teendőiket a dologidő közepén. A csapat állandó magját képező kalákások mellett – a szervezők legnagyobb örömére- új arcok is feltüntek, akikhez eljutottak az előző megmozdulások sikerének hírei, és úgy érezték részesei akarnak lenni  valami jónak, valamimindenérdek nélküli, hasznos cselekedetnek.  

În data de 12 Mai locuitorii oraşului Săcueni şi-au unit forţele pentru curăţarea şi aranjarea celui mai mare cimitir al oraşului în cadrul programului Tulipán Kaláka. În cadrul acestui program, în jur de 30 de oameni s-au strâns în echipe, care au luat la inimă, şi-au lăsat responsbilităţile zilnice în vederea ajutării orăşelului. În afară de cei care sunt membrii stabile la stfel de activităţi au apărut şi feţe noi, persoane care vor să participe la ceva bun şi folositor, lipsit de orice fel de interes. Unde banii sau diferenţele sociale nu au nicio importanţă pentru că toţi lucrează la fel: muncitor sau intelectual, pensionar sau primar, antreprenor sau elev.

Amelyben nincs jelentősége a pénznek vagy  a társadalmi különbségeknek, mert mindenki egyformán végzi a dolgát: munkás és értelmiségi,  nyugdijas és polgármester, vállalkozó és iskolás.Összekötötte őket a helyszín, a város legnagyobb sírkertje,hiszen talán nincs is olyan lakója a városnak, akit ne érintene a temető sorsa. Ezúttal nem látványos,zajos megmozdulásra került sor, mint a multkori játszóterek építésekor, amikor a türelmetlen, izgatott  gyermekcsapat körbezsongta a munkálkodókat.

Most a temető csendjében  ástak, lapátoltak, cipeltek a résztvevők.Régi sírkövek kerültek helyükre, melyeknek már  az utódok sem tudták a pontos helyét. Elfeledett sírhantok tüntek elő a szemétlerakók környékéről, amint a méteres magasságú szemétkupacot csákánnyal, ásóval, lapáttal  eltakarították a lelkes emberek. Akik aznap délelőtt megfordultak a temetőben, elismeréssel figyelték a májusi kánikulában szorgoskodókat.

A munálatok egyik résztvevőjétől, Joachimstaller Tibor helyi lakostól kérdeztük, mi a véleménye a kalákáról? ,, Nagyon örülök,hogy létrejött ez a mozgalom! Csak megköszönni lehet a résztvevőknek, hogy felvállalták a temető gondját! Igaz,évek óta, amióta Pál Imre temetkezési vállalkozó képviseli a környékbeli temetők egy részét,azóta sokkal jobb a helyzet,mint azelőtt,

de mindenre neki sem lehet ideje. Minden elismerésem a jelenlegi polgármesteré, Béres Csabáé akin látszik, hogy  megpróbálja fejleszteni  Székelyhidat. Csak mindenhez idő kell. Az utak kövezése is nagyon jó, hogy megtörtént!Nemcsak azt kell látni,hogy feltúrták Székelyhidat!  Ahogy egy nemrégiben nálam járt nagyváradi barátom mondta: egy nagyobb beruházás után három év kell,mig a dolgok helyreállnak. Örülök,hogy a nagy beruházások mellett ilyen kis

dolgokra is felfigyelnek,mint a temető rendbetétele. Hallottam,hogy visszavonta a kormány a várostól a pénzt, és mégis megpróbálnak  valamit tenni. Mert ahogy a biblia mondja «A jámborság nem elég» valóban szükség van tettrekész emberekre! ”

Szerettük volna tudni, mi késztette a résztvevőket arra, hogy itt legyenek, de csak nehezen, sok unszolásra tették le szerszámaikat, mint aki fél, hogy lemarad, hogy túl hamar este lesz. Mert annyi még a tennivaló! Kincses Balázs, a helyi református gyülekezet presbitere szerint nagyon jó elgondolás volt a temető rendbetétele. Ez tényleg szívügy és közügy – nem kampányfogás, ahogy sokan majd emlegetik! Mint mondta, ennek részben az is lesz az oka, hogy legtöbben az  RMDSZ és a polgármesteri hivatal dolgozói és tanácsosai közül jöttek el. Nehezményezte, hogy a harminctagú presbitérium  részéről mindössze hárman vettek részt a temető kitakarításán, de hozzátette, reméli, hogy jövő héten többen el fognak jönni, hisz ,,a hit cselekedet nélkül halott”.

Medve Ferenc székelyhídi mezőgazdász, tanácsosjelölt véleménye szerint nem könnyű manapság ennyi embert összehozni egy cél érdekében. 40 évnyi kommunizmus tönkretette az emberekben a közösségi gondolkodást, az összefogás és cselekvés elvét. Mindent  készen szeretnénk megkapni a vezetőségtől. Kihangsúlyozta, hogy ösztönözni kell az embereket a közös problémamegoldásra, a közös cselekvésre. Jó példával elöljárni és motiválni mindenkit, hogy ne temetkezzen a saját egyéni gondjaiba. Meg kell szüntetni az elszigetelődést, megmutatni, hogy az összefogásnak mekkora mozgató ereje van!

Kiss József is hasonlóan vélekedett. A nehéz életkörülmények, a munkanélküliség a tehetetlenség érzését és hatalmas önbizalomhiányt váltott ki az emberekből. Az összefogás, a magyarságtudat megerősítése tartást ad az embereknek és jó irányba viszi a sorsunkat.

Mint minden tulipán kaláka alkalmával, a Tulipán Kaláka Egyesület elnöke, Borsi Lóránt most is méltatta a résztvevők elgondolását és munkáját, mondván egy temető  tükrözi az adott település lakóit, szellemiségét, kultúráját. Névreszóló emléklapokkal mondott köszönetet a jelenlévőknek a Tulipán Kalákában kifejtett munkájáukért.

Toţi au avut ceva în comun: cimitirul, deorece poate nici un locuitor nu există în oraş care nu are pe cineva aici. Cei care s-au prezentat au lucrat mult şi cu conştiinţă şi ca urmare munţii de gunoi s-au dispărut, pietre funerare au fost puse la loc şi morminte vechi au reapărut de sub gunoi.

L-am întrebat pe Joachimstaller Tibor, participant al programului şi locuitor al oraşului, ce părere are despre această iniţiativă? “Mă bucur foarte mult că acest program a luat fiinţă, numai mulţumiri îi revin participanţilor care au vrut să facă ceva pentru cimitirul nostru. E adevărat că de când Pál Imre  antreprenor funerar se ocupă cu acest lucru, situaţia cimitirului e mult mai bună, dar nici el nu poate să aibă timp de toate lucrurile. Am toată recunoaşterea pentru Béres Csaba, primarul de acum, pentru că el înceară să dezvoltă oraşul Săcueni. Dar e nevoie de timp.”

Am vrut să aflăm de la participanţi ce le-a făcut să participă aici, dar ei abia au vrut să-şi pună sculele jos. Medve Ferenc, agricultor local ne-a zis că după părerea lui, în zilele de azi nu e uşor ca atâtea  persoane să fie aduse împreună, pentu un scop comun. Cei 40 de ani de comunism a distrus ideea de a uni şi a acţiona ca o comunitate. A accentuat că autoizolarea oamenilor trebuie să fie desfiinţată şi trebuie să arătăm tuturor cât de mare este puterea uniunii.

Ca de fiecare dată când în cadrul programului Tulipán Kaláka au fost organizate evenimente asemănătoare, şi de data aceasta Borsi Lóránt preşedintele asociaţiei Tulipán Kaláka i-a mulţumit participanţilor cu o diplomă tot ce au făcut pe parcursul zilei.