Székelyhíd volt a Nemzeti Feltámadási Menet egyik állomása

A nemzeti összetartozás jegyében debreceni diákok hozták június 3-án kerékpárral Székelyhídra az úgynevezett Árpádkori szárnyas keresztet és a zarándokkönyvet. A 2004-es december 5-i csúfos népszavazás után, melynek eredményeként az anyaországi magyarok többsége nem szavazta meg a határon túli magyarok kettős-állampolgárságát, elindult egy kezdeményezés a nemzeti összetartozás erősítésére. A magyarországi Zamárdi nevű település kezdeményezte a zarándoklatot 2005-ben, s mára már négy kereszt indul el minden évben a Kárpát-medence négy irányából, különböző magyarlakta településeket érintve, úgy, hogy pünkösdkor egyszerre érkezzenek Csíksomlyóra.

A zarándoklat egyik állomása Székelyhíd volt, a keresztet a Svetits Intézet és a Debreceni Szent József Gimnázium és Kollégium majd’ harminc diákja és tanára hozta el városunkba. A csapat koradélután érkezett, fogadásukat Bodor Zoltán helyi plébános, valamint Béres Csaba polgármester és a helyi polgármesteri hivatal közösen szervezte meg. Miután elfogyasztották a meleg ebédet, együtt meglátogatták a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyi napköziseit, megnézték a kastélyépületet, majd közösen részt vettek a délutáni szentmisén, aminek végeztével Béres Csaba a zarándokkönyvbe írta nemzetünkre vonatkozó kéréseit, majd ezt az egyháztanácsosok aláírták.

Székelyhídról Margittára Bodor Zoltán plébános vitte tovább a keresztet és a zarándokkönyvet, aki hangsúlyozta az összefogás fontosságát, az összmagyarság vallási értékeinek újragondolását, és a zarándoklat erkölcsi üzeneteként említette, hogy a politika zűrzavara mögött igenis létezik egy szellemi és lelki egység, aminek törekednünk kell a megtalálására.

 

Pap Enikő

Forrás: Ér hangja