Jelöltként egy választás margójára

Hogy választási évben vagyunk, azt mindenki tudja. Hogy szebbnél szebb ígéretek fogalmazódnak meg, ahhoz pedig már hozzá is szoktunk. Senkinek nem fáj semmi, minden eddig közösség képviseletével nem foglalkozó ember nagyot mond, úgy gondolja, hogy senki nem kéri számon. Pedig nem így lesz. Az emberek politikai kultúrája fejlődik, és minden egyes választási ígéretet számonkérnek, amit jól is tesznek. Vannak pártok, akik egészen jól próbálják megvezetni a választópolgárokat. Az egyik módszerük a mások tollával való ékeskedés, azaz hogyan nyúljuk le az RMDSZ által megvalósított eredmények dicsőségét, és hogyan mondjuk el, mit szeretnénk Székelyhídon és a hozzá tartózó falvakban megvalósítani, miután kezükbe vették az RMDSZ előválasztásokon elkészített szóróanyagaimat. Üzenem mindenkinek: a falvak ivóvízhálózatára megkötöttük a támogatói és kivitelezési szerződést, és ezen a héten elindult a munka. Könnyű olyan dolgot ígérni, ami már megvalósulóban van, ha már valaki kikaparta azt a bizonyos gesztenyét.

A mezőgazdasági termékek helyi feldolgozása és értékesítése? – mondja egy másik szórólap. A termék az valamiből előállított dolog, amely már egy kész állapotban van. A terméket nem szokták feldolgozni, mert a szó tartalmából azt értjük, hogy elkészült dologról van szó. A termés vagy termény az, amit feldolgoznak. De megint csak a más tollával akar az ékeskedni, aki olyan dolgot ígér, amit már a mostani vezetőség bizonyos fokú segítségével fog megvalósulni. Aki ilyeneket ígér, miért nem tette meg, amikor a gazdaság évente 10%-kal növekedett (2006–2008) és minden más településen történtek munkahely teremtő beruházások, ráadásul akkoriban éppen ő volt településünk vezetője?

Ez szépen ki van találva. Csak amíg a szóban forgó párt jelöltjét a saját problémája foglalkoztatta az elmúlt négy évben, és tudtommal városunkért és a lakosokért egy követ nem tett arrább, sőt meg sem próbálta, mi viszont sokat, nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy nekik „legyen mit elmondaniuk”. Nem is tudom, hogy fogalmazzak, hiszen nem a sértés, a megbántás a célom hanem az, hogy az emberek lássanak, lássák a különbséget az olcsó ígéretek és a valós közösségfejlesztés és érdekképviselet között. Utoljára dolgozni a településünkért a fent említett pártot a 2008-as árvíz során láttam, akkor is választási kampány volt, azóta viszont eltelt négy év és semmi, pedig voltak kormányon is 2008 és 2009 között, tanácsosaik is voltak a helyi tanácsban és még mindig semmi. A választási kampányban munkahelyek, városfejlesztés stb., az ígéreteknek sem vége sem hossza nem volt, de nem történt semmi, 100 lejt nem küldtek, nem hoztak, bár tehették volna. Az RMDSZ, ahol legalább egy tanácsosa van, oda célirányosan megyei vagy kormányhatározattal pénzeket küldött az ott élő magyar közösségnek.

Most 2012-ben ismét kormányon vannak, a most ismételten MINDENT megígérő pártok, településünkön ráadásul mindezt magyar nyelven ígérik, hazudják nekünk, sajnos megtévesztett magyar emberekkel kimondatva. Nem mellékes, hogy a kormányra került pártok első lépésekként – gondolom, az erdélyi magyarok iránti „tiszteletből” és „szeretetből” – akadályt gördítettek a marosvásárhelyi magyar orvosképzés elé, régióátszervezési javaslatukban el akarják választani egymástól a három székely megyét, ugyanakkor minket érintően Kolozsvárra költöztetnék a régióközpontot. Hozzátenném, hogy előző kormányzásuk alatt számos bihari magyar tisztségviselőt, köztük példátlan módon a magyar főtanfelügyelő-helyettest is leváltották, most pedig a magyar önkormányzatoktól minden, az épp azelőtt kapott pénzt visszavettek. (Konkrétan Székelyhídtól nyolc milliárdot, amit a református és katolikus egyházainknak… osztottunk volna szét.) Ezek tények, dokumentálható valóság. Valószinű, sem én és sem az RMDSZ sem tökéletes, de mi maradunk, dolgozunk, nem váltunk pártot és szint választási kampányonként (mint néhány jelölt társam), nem beszélek, nem beszélünk most magyarul, miközben román pártok katonáiként menetelünk.

Tisztelt polgárok, én nem úgy csak ideiglenesen költöztem haza polgármesternek, hanem itt voltam, itt vagyok és itt leszek. Nem csak ígérgetek hangzatos közhelyeket, nem csak azt mondom, amit hallani akarnak az emberek MAGYARUL, így a kampányban és csak KAMPÁNYBAN (munka, fizetés, jobb élet…), hanem tényekről, adatokról, valós stratégiákról, reális, megalapozott és már elkezdett tervekről beszélek.

Vannak olyan jelöltek, akik ha nem lehetnek polgármesterek, júniusban, idén már másodszorra személyi igazolványt cserélnek és visszaköltöznek Nagyváradra, vagy hirtelen elfelejtenek magyarul vagy ismét pártot váltanak ha az ígér többet…

Én nagy családban nőttem fel és magam is nagy családot szeretnék, megszületett első gyerkmekem, és remélem majd követi a többi is, hiszen a gyermekeink biztosítják nekünk a jövőt, a biztonságosabb idős kort. Én ezért dolgozom, hogy mindez megvalósuljon.

Köszönöm a bizalmat.

Béres Csaba