Ismét e-hulladékot gyűjtöttek SzékelyhídonColectare deşeuri DEEE în Săcueni

Elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést szerveztek május 19-én Székelyhídon és a hozzá tartozó falvakban: Csokalyon, Érköbölkúton, Érolasziban, Hegyközszentmiklóson és Nagykágyán. Nem első alakalommal került sor ilyen hulladékgyűjtésre, sőt akár azt is mondhatnánk, hogy az akció lassan megszokottá válik településünkön, hiszen a tavalyi év folyamán kétszer is megszervezték a tavaszra, illetve őszre időzített hulladékgyűjtést.   Mivel egyre többen csatlakoznak a Romániai Egyesület az Újrahasznosításért (RoRec) és a székelyhídi önkormányzat által közösen szervezett megmozduláshoz, ezért idén már eggyel több gyűjtőpontot jelöltek ki, mint tavaly. Így a falvakon egy-egy, míg Székelyhídon összesen öt helyen lehetett leadni a régi, meghibásodott elektromos készülékeket. Oraşul Săcueni şi satele aparţinătoare: Ciocaia, Cubulcut, Olosig, Sânicolau de Munte şi Cadea, în data de 19 au organizat o activitate de colectare de deşeuri electrice şi electronice. Nu este prima dată când locuitorii s-au strâns pentru această activitate, ba chiar am putea afirma că această activitate devine încetul cu încetul una obişnuită, deoarece şi în cursul anului trecut s-a organizat o colectare de deşeuri toamna şi primăvara. Deoarece tot mai mulţi se alătură Asociaţiei Române pentru Reciclare (RoRec) prin intermediul mişcării organizate de primăria oraşului Săcuieni, din acest motiv, în acest an s-a mai adăugat încă un punct de colectare la cele de anul trecut.

De nem csak a lakosok részéről volt tapasztalható a nagy érdekelődés, hanem a gyűjtőpontokhoz kihelyezett önkéntes fiatalok részéről is. Olyan sokan jelentkeztek a feladatra, hogy a gyűjtőpontonkénti szükséges két fő helyett néhol hárman is voltak.

A hangosbemondóval, plakátokkal és szórólapokkal hírdetett akció sokakat megmozgatott, így ez alkalommal összesen négy tonna e-hulladékot gyűjtöttek össze. Arra is lehetőségük volt a lakosoknak, hogy a nagyobb tömegű e-hulladékot otthonról, ingyen elszállíttassák. A hulladékgyűjtésben való részvételt ismét tombolanyereményekkel jutalmazták: öt porszívót, tíz kézi robotgépet és öt fúrógépet sorsoltak ki Székelyhíd és a falvak résztvevői között. A szervezőktől megtudtuk, hogy magas részvétel és a lakosok, valamint a város vezetőségének pozitív hozzáállása miatt őszre ismét terveznek egy hasonló akciót, sőt felmerült egy állandó gyűjtőpont kialakításának a lehetősége is.

 

 

Pap Enikő

Astfel, la sate a existat câte unul iar la Săcueni câte cinci puncte de colectare a vechilor obiecte electronice stricate sau defecte. Nu doar în rândul locuitorilor a fost vizibil interesul ci şi în rândul tinerilor voluntari aflaţi la punctele de colectare. Atât de mulţi s-au prezentat ca voluntari că în locul celor două persoane de care a fost nevoie la punctul de colectare, în unele s-au aflat şi câte trei.

Acţiunea a fost anunţată prin microfon, placate şi pliante, a mişcat o mare parte a comunităţii şi cu această ocazie s-au strâns patru tone de e-deşeuri. Locuitorii au avut ocazia să transporte de la domiciliu pe gratis deşeurile mai mari. Participarea la colectarea de deşeuri a fost din nou răsplătită cu câştiguri de tombolă, astfel s-au tras la sorţi cinci aspiratoare, zece roboturi de bucătărie şi cinci burghiuri pentru locuitorii oraşului şi a satelor. Am aflat de la organizatori faptul că din motivul numărului mare de participanţi şi a atitudinii pozitive din partea conducerii oraşului la toamnă este plănuită încă o asemenea acţiune ba chiar s-a vorbit despre posibilitatea înfiinţării unui punct de colectare permanent.

 

 

Pap Enikő