Internetes tévécsatorna és rádióállomás alakul

2013 közepétől sugározhatnak adásokat az uniós forrásokból létrejövő új érmelléki médiaorgánumok

Saját tévécsatornája és internetes rádióműsora lehet Székelyhídnak  2013 közepétől egy Hajdúböszörménnyel közösen leadott és megnyert pályázat eredményeként. A projekt célja a székelyhídi közszolgálati információszolgáltatás és médiaoktatás alapjainak megteremtése a hajdúböszörményi tapasztalatok átadásával. A médiaorgánumokat a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2011 nevű fejlesztési terv Új médiageneráció projektje keretében hozzák létre.

A helyi média fejlesztésére irányuló pályázatot a két város 2011 januárjában adta le, a pozitív elbírálásról pedig az év végén értesültek. A megnyert 329 587 euróból a romániai fél 60 000 eurót kap a pályázatban foglaltak megvalósítására, azaz modern kamerák, hordozható számítógépek, fényképezőgépek és egyéb szükséges eszközök megvásárlására. A főleg interneten működő közszolgálati tévé-rádiót elsősorban a téma iránt érdeklődő diákok, fiatalok fogják szerkeszteni. Számukra az Európai Unió által is elismert féléves ingyenes kurzust fognak indítani újságírás, rádiózás és televíziózás témakörben. A húszfős kurzus elvégzői lesznek majd a tévécsatorna és a rádióállomás önkéntes munkatársai. A fennmaradó összeg a magyarországi felet illeti meg, a magyarországi város a már meglévő helyi tévécsatorna fejlesztésére fogja fordítani az összeget.

Székelyhídon valószínűleg március elején már elindul a projekt konkrét megvalósítása a képzés beindításával. A remények szerint mire a képzés véget ér, a fent említett eszközöket is sikerül beszerezni. Egyelőre még kérdéses, hol lesz a stúdió berendezve. Több lehetőség is szóba került, például a színház épületében egy terem, ám végleges döntés erről még nem született. Ugyanígy nem tisztázott még a rádióadó és a tévécsatorna neve sem, itt is számos variáció felmerült, előbbit illetően egyelőre az Ér hangja Rádió tűnik a legvalószínűbbnek, míg utóbbi esetében a Székelyhíd Tv, Ér Tv és Ér hangja Tv lehetőségek kerültek szóba.

Béres Csaba polgármester lapunknak elmondta, nagy reményeket fűz a helyi tévéhez és rádióhoz, hiszen – mint mondta – nemcsak Székelyhíd és a hozzá tartozó falvak lennének érintettek a dologban, hanem más érmelléki települések is, amelyekről így sokkal több hírt és sokkal reálisabb képet lehetne nyújtani. A két médiaorgánum másik fontos szerepe az lenne, hogy tájékoztassa a lakosságot az önkormányzat munkájáról, hiszen nagyon sokszor az itt zajló dolgokról nem vagy csak hiányosan értesülnek a településen élők. Nagyon jó lehetőség lenne ez arra is, hogy maguk a lakosok jelezzék problémáikat, észrevételeiket a városvezetés felé, hiszen így sokkal hatékonyabban és több problémára lehetne megoldást találni.

Pap Enikő