Elterelő út és felháborodott földtulajdonosok SzékelyhídonDrum de ocolire si proprietari de pamant revoltati in Sacuieni

Gyűlést tartottak múlt hét csütörtökön Székelyhídon, melynek témája a várost elkerülő út, valamint az ennek nyomvonalán fekvő területek kisajátítása volt. A gyűlésre várták mindazokat a földtulajdonosokat, akiket érint az illető területek kisajátítása. E mellett meghívottként jelen voltak a kisajátítást végző ügyvédi iroda munkatársai is, akik tájékoztatójának eredményeként talán sikerül felgyorsítani a kisajátítási munkálatokat, mely maga után vonja az elkerülő út mihamarabbi kivitelezését. Bokor Zoltán a székelyhídi önkormányzat földmérő mérnöke elmondta, hogy az elterelő út Székelyhíd Nagyvárad felőli végétől fog kezdődni és a régi barackoson keresztül a Major-tanyáig fut majd, onnan a régi gyümölcsösön és szőlősön át folytatódik és a Székelyhíd – Hegyközszentmiklósi úton a baptista egyház új temploma mellett húzódik el.  

O adunare a fost tinuta saptamana trecuta joi in Sacuieni pe tema drumului de ocolire a orasului precum si pamanturile exproprietarite pentru acest scop. La aceasta adunare au fost asteptati toti acei proprietari care au fost afectati de exproprietarire. Pe langa acestea,in calitate de invitati au fost prezenti colegii de lucru ai biroului de avocatura care se ocupa cu exproprietarirea, si in urma informatiilor lor poate reusesc sa grabeasca lucrarile de exproprietarire care atrage dupa sine executarea in timp cat mai scurt a lucrarilor.

Utána folytatódik a társulásnak egy viszonylag nagy területén, majd a felsővárosi temető felett keresztezi a Székelyhídat Margittával összekötő utat. Innen lemegy a vasútisin kanyaráig, melyet keresztezni fog, s ennek a másik oldalán végig vezet majd a Kiskereki felé menő dombon, ahol a falu bejáratánál jön ki, és egy körforgalommal csatlakozik a már meglévő úthoz.

A kisajátítási ár jóval a piaci ár alatt van, mondta el Béres Csaba a város polgármestere, ezért is nem volt meglepő annak a körülbelül húsz megjelent lakosnak a felháborodása, akik érintettek az ügyben. Mint mondta, a Bukarest körüli, valamint Erdélyen kívüli területek felvásárlási árához képest az itt elhangzott összegek nevetségesen alacsonyak. Megtudtuk azt is, hogy bár a gazdáknak jogukban áll beperelni az államot, de nemzeti érdekekre hivatkozva a kisajátítás a pereléstől függetlenül lezajlik majd.

Az ügyben összesen körülbelül kétszáz kiskereki és székelyhídi földtulajdonos érintett, akik felháborodva fogadták a területeikért ajánlott nevetséges összeget és azt, hogy mennyire tehetetlenek a helyzetet illetően. A közeljövőben lesz még egy gyűlés, ahol már a konkrét összegek és azok kifizetése lesz a téma, ennek kimeneteléről szintén tudósítunk majd.

Pap Enikő

Bokor Zoltan inginerul de masurare ale pamanturilor de la Consiliul local a spus ca drumul de ocolire va incepe din partea Sacuieni-Oradea si va trece prin vechea livada de caise pana la catunul  familiei Major, de acolo va continua prin vechea livada de caise si de struguri si pe drumul dintre Sacuieni-Sanicolau de Munte pe langa noua biserica Baptista. De aici va continua pe o proprietate relativ mare a societatii, apoi va intersecta drumul care face legatura intre Sacuieni si Marghita deasupra cimitirului din orasul de sus. De aici va cobori pana la curba caii ferate pe care o va intersecta, si pe partea cealalta a acesteia va continua pe drumul care duce spre Cherechiu, unde va iesi la intrarea in sat si printr-un sens giratoriu se va asocia drumului deja existent.

Costurile de exproprietarire sunt cu mult sub nivelul pietei, a afirmat primarulorasului Sacuieni Beres Csaba, si din aceasta cauza nu a fost surprinzatoare revolta celor prezenti si implicati in aceasta problema, al carui numar se ridica la aproximativ douazeci de persone. Dupa cum a afirmat, pretul de cumparare a teritoriilor cere au fost mentionate aici, in comparatie cu regiunile Bucurestene sau alte regiuni din Ardeal, sun ridicol de mici. Am luat la cunostinta si faptul ca desi proprietarii au dreptul sa dea in judecata statul, avand in vedere interesul national, exproprietarirea va avea loc independent de judecata la care va fi supusa.

In aceasta cauza se afla, in jur de doua sute de proprietari din Cherechiu si Sacuieni, care au primit cu revoltare oferta sumei ridicole pentru pamanturile lor, si faptul ca sunt nepuntinciosi in ceea ce priveste aceasta situatie. In viitorul apropiat va avea loc inca o adunare a carei tema va fi suma concreta si platirea acesteia, dar va vom tine la curent si cu rezultatul acestei sedinte.