Családi nap Székelyhídon

 

Idén először úgy döntött a székelyhídi önkormányzat és a helyi RMDSZ, hogy gyereknap alkamából nem csak a kicsiket, hanem azok családjait is meglepi valamivel. Így rendezték meg június 3-án Székelyhídon az I. Családi napot, mely több száz gyermeket és felnőttet csalt ki a helyi sportpályára és a strandra. A délelőtti programok sorát a kevéssel tíz óra után kezdődő zenés családi, reggeli torna nyitotta, amikor is Kozma Sándor helyi testnevelés tanár megmozgatta a kicsiket, hogy mindenki felébredjen és bemelegítsen az előttük álló ügyességi próbákra. Meg is volt a torna eredménye, hiszen mire Zsiga bohóc és Marcsi bohóc színpadra léptek, a reggeli álmosságnak már nyomát sem lehetett látni az örömtől és kiváncsiságtól csillogó szemekben. A két színes figura vidám gyerekdalaival és lufiaival előbb vagy utóbb minden apróságot a színpad köré vonzott, sőt néhányszor ők maguk is a színpadra léptek, hogy így segítsenek a bohócoknak a közönség megnevettetésében.

Ez után különböző családi vetélkedőkben vehettek részt szülők és gyerekek együtt. Volt itt többek között zsákban futás, lufi passzolás, de banánnal történő narancs gurítás is. Azonban minden játéknak ugyanaz volt a lényege: közelebb hozni egymáshoz gyereket és szülőt. S a büszke szülői tekintetek, a sok kicsi vidám arc, a közös esések valamint az összecsengő gyerek-felnőtt kacajok arról árulkodtak, hogy ez minden bizonnyal sikerült is. A programok alatt a kicsiket folyamatosan várták a különböző kézműves foglalkozások, ahol egyebek mellett színezhettek, gipsz formákat festhettek vagy éppen gyöngyöt fűzhettek. Ugyancsak állandó örömforrást jelentett a legapróbbaknak az ugrálóvár, valamint az arcfestés, amely a legnagyobb népszerűségnek örvendett: több órán keresztül folyamatosan jöttek a kisebbek és nagyobbak, akik Pókembert, pillangót vagy éppen vámpírt varázsoltattak magukból. A sportpályán kívül egész délelőtt szószerint óriási örömök várták a gyerekeket, hiszen marógépet, tűzoltóautót, kukás autót, traktorokat és más nehézgépeket nézhettek meg kívülről és belülről, sőt némelyiket ki is próbálhatták néhány perc erejéig.

 

A délutáni programok két órától zajlottak a strand területén, kivétel ez alól a bográcsfőző verseny, mely bár délutánra lett meghírdetve, ennél jóval hamarabb befejeződött, hiszen az egész napos nyüzsgésben mindenki hamar megéhezett. Ugyancsak kora délutántól lehetett a strandon ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérésre jelentkezni, mely a felnőttek körében nagyon nagy népszerűségnek örvendett. A strand rögtönzött színpadán felléptek a Free Steps és a Flying Steps nevet viselő hip-hop tánccsoportok, majd átadták helyüket a családi táncverseny résztvevőinek, ahol szülők és gyermekeik, vagy éppen más családtagok megmutathatták, hogyan tudnak egyszerre összedolgozni és önfeledten szórakozni is. Ez után karaoké versennyel szórakoztatták a játékosok közönségüket és természetesen sajátmagukat egyaránt. Délután is voltak programok, melyek folyamatosan várták az érdeklődőket: a kisállat-kiállításon papagájokat, kígyókat, de akár még krokodilt is láthattak a kicsik és nagyok, s a Pusztai Farkasok íjászbemutatója is sokáig várta a közönséget, sőt a bátrabbak ki is próbálhatták a korhű fegyvereket. A családi napot nagyon sok jelenlevő egy jó kis nyári csobbanással koronázta meg a termálstrand medencéiben.

Az I. Családi nap sokakat csalogatott ki a szabadba, s biztosra veszem, hogy ezek az emberek mind-mind gazdagabban tértek haza, mint ahogyan eljöttek. Mosolyokkal, ölelésekkel, elismerésekkel gazdagodtak. Ez a nap bebizonyította, hogy a mai világban, amikor sajnos egyre kevesebb időnk jut a családunkra, szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre. S ha felidézem magam előtt a kisfiát bukfencezni tanító apukát, a babakocsit tologató nagyapát, édesapákat nyakukban az apróságaikkal, vagy a gyerekeivel a fűbe leheveredő családokat, biztosan tudom, hogy családi napokra nem csak szükség, de igény is van, mind a gyerekek, mind pedig a szülők részéről.

További képek a rendezvényről a fotóalbum menüben tekinthetők meg.

Pap Enikő