Számos településfejlesztési eredmény vált láthatóvá tavaly Székelyhídon

Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere  a 2011-es év eredményeiről

 

Városunk elöljárója úgy értékelte a tavalyi évet, mint egy olyan periódust, amikor a sok addig befektetett munka szemmel láthatóan elkezdett beérni. „Sajnos az aktuális, zavaros gazdasági, politikai környezetben, ami az elmúlt évet és igazából az elmúlt három évet jellemezte,mindenkicsit megváltozott, átértékelődött. Értem ezalatt, hogy az állami bürokrácia még nehezebben kezelhető és érthető, a gazdasági válság hatására a cégek, a lakosok, az ország igen nehéz anyagi helyzetbe került, így nincs pénz, mindenki ideges, feszült, minden sokkal nehezebben és lassabban intézhető, plusz a problémák (minden szinten: lakosság, közigazgatás stb.) megtízszereződtek egy önkormányzat számára. Ami viszont engem illet, a fentieket szem előtt tartva, beiktatásomtól kezdődően világos volt számomra, hogy egy önkormányzat számára az egyetlen pénzforrás, ha fejlődni és építeni akar, az uniós pályázati lehetőségekben rejlik” – vélekedett Béres Csaba. Számos településfejlesztési eredmény vált láthatóvá tavaly Székelyhídon részletei…

Esővíz-elvezető rendszert létesítenek SzékelyhídonSistem de conducte pentru apa de ploaie în Săcueni

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2011 elnevezésű projekt keretén belül Székelyhíd Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával illetve a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal együtt leadott egy pályázatot „Esővíz-elvezető rendszer létesítése Székelyhídon” címmel.

Erre többek közt azért volt nagy szükség, mert 2008 júliusában az esőzések következtében Székelyhíd várost egy óriási árvíz öntötte el. Ekkor a Nagyvárad – Szatmárnémeti 19-es nemzetközi úton körülbelül 40 centiméteres víz hömpölygött keresztül a református templom, illetve a Szík irányába. Az árvíz következtében körülbelül kilencven ház rongálódott meg, sőt két ház össze is dőlt. Érthető volt tehát az igény, ami megfogalmazódott a város lakóiban, miszerint az esetleges későbbi árvizek ellen sürgősen valamilyen megoldást kell találni. 

În cadrul Programului de Cooperare Transfrontarielă Ungaria-România 2007-2013 oraşul Săcueni în parteneriat cu oraşul Debreţin şi cu conducere judeţulu Hajdú-Bihar a înmânat un proicet intitulat „Realizarea sistemului de conducte pentru apa de ploaie pe teritoriul Oraşului Săcueni”.Între altele, acest lucru a fost necesar pentru că în iulie anul 2008 oraşul Săcueni a fost afectată de o inundaţie cu o amploare nevăzută până atunci. Ca rezultat au suferit daune în jur de nouă zeci de case şi două case s-au dărâmat. Nu a fost surprinzăor deci că, locuitorii oraşului şi-au exprimat dorinţa de a găsi o rezolvare pentru a preveni astfel de probleme.

Esővíz-elvezető rendszert létesítenek SzékelyhídonSistem de conducte pentru apa de ploaie în Săcueni részletei…

Új park épül SzékelyhídonUn parc nou se construieşte în Săcueni

Október elején elkezdték építeni azt a körülbelül 3 hektáros parkot, mely az új iskola és az ANL-lakások közötti füves területen lesz kiépítve. Ez annak a megnyert pályázatnak az eredménye, melyet a székelyhídi önkormányzat nyújtott be még 2009-ben a Környezetvédelmi Alaphoz (AFM).

A városnak 15 százalék önrésszel kell hozzájárulnia a park kivitelezéséhez – mondta Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, aki lelkesen mesélt a létesítmény kinézetét illető konkrét tervekről. Elmondása szerint a parkban körülbelül másfél kilométer sétányt fognak kiépíteni, e mellett kétszáz facsemetét is elültetnek, és helyet kap egy 650 négyzetméteres játszótér, valamint egy sziget is, melyet két hídról lehet majd megközelíteni. 

La începutul lunii octombrie s-a început construirea unui parc de circa 3 hectare care se va afla pe teritoriul între liceul nou şi blocurIle ANL. Acesta este rezultatul unui proiect câştigător depus de către Primăria Oraşului Săcueni în 2009 la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).Oraşul trebuie să asigure 15 % al cheltuielilor din fondul propriu, spunea Béres Csaba, primarul oraşului Săcueni, care povestea entuziastic despre planurile concre privind înfăţişarea parcului. În parc va fi construit o alee de aproximativ 1.5 km, un teren de joc pentru copii pe o suprafaţă de 650 mp, o insule pe care se va putea intra pe două poduri, şi vor fi plantate 200 de puieţi.

Új park épül SzékelyhídonUn parc nou se construieşte în Săcueni részletei…