Tavaszodó Tulipán Turné falvainkon is

Május 26-án ismét Székelyhíd háza táján járt a nagyváradi M. M. Pódium színház. A társulat két héttel ezelőtt már fellépett a városban, s ezúttal két hozzá tartozó faluban, Érköbölkúton és Hegyközszentmiklóson tartott előadást a Tavaszodó Tulipán Turné keretén belül Nem elég álmodozni címmel. Az ingyenes műsor első fele egy komolyabb hangvételű, a magyar nemzetről szóló, annak életérzéséből ízelítőt adó zenés-verses összeállítás volt. Ezt követte Béres Csaba polgármester beszéde, aki az elmúlt négy év megvalósításairól beszélt, majd Pásztor Sándor a Körösök Vízügyi Igazgatóságának elnöke, az RMDSZ megyei tanácsának elnökjelöltje köszöntötte a fellépőket és a közönséget, majd méltatta Székelyhíd város polgármesterét kitartása és lelkesedése miatt. Tavaszodó Tulipán Turné falvainkon is részletei…

Simonyi Óbesterre emlékeztek Debrecenben

Május 11 – én Debrecenben a Megye Házán, a Pro Patria Alapítvány 20., valamint a Simonyi Óbester Regionális Szervezet megalakulásának 10. évfordulója alakalmából szerveztek ünnepséget, melyen jelen volt városunk polgármestere Béres Csaba is. A Megye Háza udvarán felcsendülő fúvószenekar játéka szolgáltatta az ünnepségre érkezők számára a zenei aláfestést, majd Nagy Csaba tárogatóművész igényes játéka jelezte a rendezvény kezdetét. Az egykori Fehér ló fogadó helyén jelenleg álló Megye Háza előterében a Hajdú – Bihar megyei Önkormányzat, a Hajdú – Bihar megyei Kormányhivatal és a Pro Patria Alapítvány közösen állított emléktáblát a Legvitézebb huszár Simonyi Óbester emlékének. Simonyi Óbesterre emlékeztek Debrecenben részletei…

A nagyváradi M. M. Pódium színház SzékelyhídonTeatrul M. M. Pódium la Săcueni

A nagyváradi M. M. Pódium színház Kell még egy szó… című előadását mutatta be május 10-én Székelyhídon a múzeum épületében. Az ingyenes előadás központi témája a nemzet volt, a társulat tagjai a magyarságról szóló versekkel és dalokkal mutatták be nemzetünk jó és néha kevésbé jó oladlát is, az üzenete azonban mégis csak az volt, hogy legyünk bármilyenek is, mi magyarok mindnyájan összetartozunk, s büszkék lehetünk magyarságunkra. Az előadás első felében ismert magyar előadók dalai és versei váltakoztak a társulat művészeinek előadásában, majd Béres Csaba polgármester köszöntötte a őket és minden jelenlévőt. Röviden beszélt a napokban is zajló munkálatokról és a közeli tervekről, majd elmondta, hogy miért is fontos mindenkinek élni a szavazati jogával. Ez után következett az előadás második fele, melyben híres magyar operett részletek szereztek jókedvet a közönségnek.  

Teatrul M.M.Podium din Oradea şi-a pus pe scenă piesa intitulata Kell még egy szó… (Mai am nevoie de un cuvânt) în data de 10 mai în clădirea Muzeului din Săcueni. Intrarea la piesă a fost gratuită, iar tema centrală a acesteia a fost naţiunea. Membrii ansamblului au prezentat atât părţile bune cât şi cele mai puţin bune ale naţiunii maghiare  prin poezii şi cântece naţionale, totuşi mesajul acesteia a stat în înţelegerea faptului că deşi suntem diferiţi, noi avem o legătură strânsă unii cu ceilalţi şi trebuie să fim mândrii de ceea ce suntem- maghiari.

A nagyváradi M. M. Pódium színház SzékelyhídonTeatrul M. M. Pódium la Săcueni részletei…

„A magyarok legőszintébb ünnepe” Székelyhídon

Március 15-én délután jelentős számú ünneplő gyült össze az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján Székelyhíd központjában, a helyi művelődési ház előtt.


A Székelyhídi Férfikórus katonadalai után Béres Csaba polgármester nyitóbeszédében március 15-ét a magyarság „legszentebb, legigazabb és legőszintébb ünnepének” nevezte. Véleménye szerint magyarságunk lényegéhez tartozik a szabadságszeretet, amelyet ez az ünnepnap jelképez.
Az ünnepség a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadásával folytatódott, Kokovai Csongor diák szavalta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, majd a Székelyhídi Református Egyházkórus Halleluja Énekkarát hallhattuk. „A magyarok legőszintébb ünnepe” Székelyhídon részletei…

Székelyhíd volt a Nemzeti Feltámadási Menet egyik állomása

A nemzeti összetartozás jegyében debreceni diákok hozták június 3-án kerékpárral Székelyhídra az úgynevezett Árpádkori szárnyas keresztet és a zarándokkönyvet. A 2004-es december 5-i csúfos népszavazás után, melynek eredményeként az anyaországi magyarok többsége nem szavazta meg a határon túli magyarok kettős-állampolgárságát, elindult egy kezdeményezés a nemzeti összetartozás erősítésére. A magyarországi Zamárdi nevű település kezdeményezte a zarándoklatot 2005-ben, s mára már négy kereszt indul el minden évben a Kárpát-medence négy irányából, különböző magyarlakta településeket érintve, úgy, hogy pünkösdkor egyszerre érkezzenek Csíksomlyóra.

Székelyhíd volt a Nemzeti Feltámadási Menet egyik állomása részletei…