Alpolgármester – váltás Székelyhídon

Van, ahol a választás óta már a harmadik alpolgármestert „fogyasztják”, miért olyan érdekes, hogy Székelyhídon lemondott az első? A kérdést többen nekem szegezték az elmúlt két napban, amikor megpróbáltam utánajárni.

 

Az elmúlt pénteken jelent meg portálunkon, hogy a hegyközszentmiklósi Mocsár László alpolgármester lemondott, helyére a csokalyi Csuka Józsefet szavazta meg alpolgármesternek Székelyhíd város képviselőtestülete. Szokatlanul sok hozzászólás érkezett a témához (a legtöbb „természetesen” véleményét nem vállaló névtelenektől), ezekből sejteni lehetett, a városban feszült hangulat uralkodhat. Megkeresésünkre Mocsár László lemondásával kapcsolatban diplomatikusan fogalmazva csupán ennyit mondott: önként lépett vissza, úgy érezte, nem neki való az alpolgármesterség.


Nem volt összhang

Gavrucza Tibor református lelkészről sokan úgy tartják, Székelyhídon ő a „polgármestercsináló”. Az RMDSZ korábbi helyi elnöke, jelenlegi megyei tanácsos, kicsit messzebről indulva emlékeztet, hogy a helyhatósági választásokat a hozzá tartozó falvak nyerték meg az RMDSZ–nek Székelyhídon. Úgy véli, a város magyarsága elégtelenre vizsgázott, és immár felnőtt egy generáció, melyben az identitástudatot az anyagi érdekeltség háttérbe szorította, Lukács evangéliumából vett idézettel példázta a helyzetet: „Mert ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.”(12.34) A Polgármesteri Hivatalon belül történteket nem kommentálta, de azt megjegyezte, hogy a polgármester és helyettese között érezhetően nem volt meg az összhang, az RMDSZ–ben pedig egy „mondvacsinált generációs ellentét” van, összeségében meg „rossz irányba mennek a dolgok”. Beszélgetésünk közben toppant be az egyházközség gondnoka. Egykori falubelijének neve hallatán id.Ruszt Kálmán megjegyezte: Mocsár László egy nagyon jó képességű, nagyon okos, de a közigazgatási munkához „túl szelíd” ember.


Az elnök elégedett

A polgármester és az alpolgármester között kommunikációs hiányosságok voltak, vélte Domahidi Sándor helyi RMDSZ–elnök. Megerősítette, hogy Mocsár László önként mondott le, utódjáról pedig az RMDSZ frakciója 6–5 arányban döntött Csuka József javára, Baranyi Károly ellenében. Utóbbi tartotta magát a pártfegyelemhez, és a képviselőtestületi ülésen már nem fogadta el a „kívülről” jött jelölést (bár lehet, a más pártok tanácsosainak szavazatával nyert volna – szerz. megj.). Domahidi Sándor meg van elégedve Béres Csaba munkájával, aki szerint eddig egy polgármester sem dolgozott annyit, mint ő, akivel a kommunikáció is jó, a hétfőnkénti RMDSZ–gyűléseken számol be az előző hét történéseiről.


Újra kampányhangulat

A Polgármesteri Hivatalban az alpolgármesterrel tudtunk beszélni, akit két napnyi hivatali idő után még korai lett volna munkájáról faggatni, azt azonban megjegyezte, hogy a polgármesterrel hosszú távra terveznek, és jól együttműködnek. Ezt erősítette meg Béres Csaba is, akivel telefonon tudtunk beszélni. Szomorúnak nevezte, hogy Székelyhídon újra „kampányhangulatot” szítanak egyesek (az erdon.ro hozzászólásaira utalt, és nevet is mondott, de bizonyíték híján ennek közlésétől eltekintünk). Szerinte már 3–4 hónap után kiderült, hogy Mocsár Lászlóval másképp gondolkodnak a város vezetéséről. Utódjának kiléte megosztotta az RMDSZ–t, de olyan embert választottak, akivel – ha kell – a nap 24 órájában is vállvetve tudnak együtt dolgozni, és ennek eredményét már 2–3 hónapon belül látni fogják a székelyhídiak, ígérte.

 

Epilógus

Mielőtt elsősorban a székelyhídi, illetve a városhoz tartozó falvakban lakó olvasóink – látva, hogy már közeledik a tudósítás vége – mérgesen elkattintanának, mondván, hogy a „másik oldal” véleménye miért nincs itt, tudatjuk: nem csak lakosokkal, de több RMDSZ–es tanácsossal is szóba álltunk, tudván, van a fentiektől eltérő álláspont. És valóban van, mindenkinek volt véleménye, amit négyszemközt el is mondott többé–kevésbé, de nevét senki nem adta hozzá. Még nem jött el az ideje, fogalmazott egyikük.

 

 

Forrás: Erdély Online